Refinansiering av inkasso

Inkassogjeld er noe av den dyreste gjelden man kan ha. Det er knyttet høye gebyrer og renter til gjelden, og om den ikke betales kan du få både betalingsanmerkning og lønnstrekk. Her får du informasjon om hvordan du går frem for refinansiering av inkasso.

Kort om inkasso

Hvis du ikke betaler regningene dine i tide sendes det ut en purring. Betales ikke disse heller vil saken bli oversendt til inkassoforetak for innkreving av penger. Inkassoforetakene legger på ekstra gebyrer og renter, noe som gjør at regningen blir høyere enn den opprinnelig var.

Hvis du ikke betaler kravene, har inkassoforetakene mulighet til å oversende kravet til namsmann og kreve inn utestående beløp gjennom lønnstrekk eller salg av eiendeler det er tatt pant i.

Det beste for økonomien er å betale regninger eller inkassokravet med en gang de kommer i posten eller nettbanken. Har du ikke mulighet til å gjøre opp alt på en gang, kan du inngå en avtale om nedbetaling. Det er også muligheter for å søke refinansiering av inkasso for å bli kvitt all gjelden.

Refinansiere inkasso

Har du inkassogjeld blir dine lånemuligheter færre. Bankene gjør en kredittvurdering av deg når de vurderer lånesøknaden, og aktive inkassosaker trekker kredittscoren din kraftig ned. Hvis du i tillegg har betalingsanmerkning vil ikke bankene innvilge lån uten sikkerhet. Da er det lån med sikkerhet i bolig eller en kausjonist som er dine alternativer.

Refinansieringslån av inkasso

Et refinansieringslån er i hovedsak et forbrukslån som går direkte til nedbetaling av eksisterende gjeld. Dette lånet kan brukes til å samle alt av smålån, kreditter og inkassosaker i ett og samme lån. Ved å refinansiere og samle gjelden får du lavere månedlige kostnader, samt lengre nedbetalingstid hvis du har behov for det.

For å få innvilget refinansieringslån uten sikkerhet kan du ikke ha noen betalingsanmerkninger. Flere banker vil også avslå lånesøknaden om du har aktive inkassosaker.

Det finnes også unntak til regelen, og hvis banken ser at du har tilstrekkelig med betalingsevne og at lånet skal gå til å betale ut alle inkassosakene, kan de velge å innvilge lånet. Du må da være forberedt på å få en høyere rente.

Omstartslån

Refinansiering med sikkerhet i bolig kalles gjerne for omstartslån. For å få innvilget omstartslån må du stille med sikkerhet i bolig, enten gjennom at banken kan ta pant i boligen din eller ved at du har en medlåntaker som stiller sin bolig til rådighet.

Et omstartslån er ment å hjelpe deg med å få en ny start på økonomien. Dette lånet kan innvilget selv om du har fått betalingsanmerkninger, og er gunstigere enn lån uten sikkerhet. Siden banken har sikkerhet i boligen kan de tilby en lavere rente, samtidig vil renten være høyere enn hva du kan forvente på et tradisjonelt boliglån.

Lån med kausjonist

Hvis du eller medlåntaker selv ikke kan stille med sikkerhet i boligen, kan du søke om lån med kausjonist. En kausjonist er en person som stiller som sikkerhet for lånet, enten i egen inntekt eller bolig.

Hvis man stiller som kausjonist er man garantist og kan hjelpe med nedbetaling av lånet. De er derimot ikke like ansvarlig for nedbetalingen som en medlåntaker er.

Fordeler med refinansiering av inkasso

Enten du har få eller mange inkassosaker er refinansiering en smart løsning for å rydde opp i økonomien. Fordelene er mange, og du kan få en bedre økonomisk hverdag med noen små grep.

#1. Du sparer penger

Inkassosaker er dyre. De har høye renter og gebyrer, og kan fort både doble og triple det opprinnelige beløpet. Når du refinansierer får du betalt ut alle kravene, og slipper ekstra renter og gebyrer fra ubetalte krav. Rentene på både refinansieringslån og omstartslån er lavere enn ved inkasso, noe som gir lave totale kostnader.

#2. Bedre økonomisk oversikt

Har du mange små saker som skal betales blir det for uoversiktlig. Med å samle alt på ett sted får du bedre oversikt. Du har kun et lån å forholde seg til, og et månedlig beløp. Har du ekstra midler en måned blir det og enklere å betale inn ekstra, slik at du reduserer kostnadene dine.

#3. Bli raskere kvitt kravene

Når du refinansierer blir alle kravene betalt ut samtidig, og du har kun en nedbetalingstid å forholde deg til. Maksimal nedbetalingstid på refinansieringslån uten sikkerhet er fem år, mens med omstartslån er nedbetalingstiden lenger. For å bli gjeldfri raskere kan du betale inn ekstra når du får skatte- eller feriepenger, og ved å forholde deg til nedbetalingsplanen videre vil du nedbetale lånet fortere.

#4. Bli kvitt betalingsanmerkninger

En betalingsanmerkning skal slettes med en gang kravet er innfridd. Det kan ta opptil tre virkedager, men de vil forsvinne relativt raskt. Når betalingsanmerkningen er borte blir din kredittverdighet automatisk bedre, og du kan igjen tegne abonnementer. Du kan også få innvilget lån med bedre vilkår.

Viktig å vite om refinansiering av inkasso

Når du refinansierer gjeld og inkasso tar du opp ett nytt lån som brukes for å betale ut alle utestående krav. Dette lånet kan brukes til å betale alt fra inkassokrav til kredittkortregninger og eksisterende forbrukslån. Du vil ikke bli gjeldfri når du refinansierer, men du får en ryddigere og mer oversiktlig økonomi.

Siden alle utgifter til gjeld og inkasso samles i en pott vil du mest sannsynlig få lavere månedlige kostnader. Har du hatt økonomiske utfordringer vil dette gi deg mer spillerom i hverdagen. Hvis du derimot har mulighet til å fortsette å betale det samme beløpet vil du til derimot bli raskere gjeldfri.

Lesetips: Se alt om gjeldsproblemer i denne artikkelen.

Søknad om refinansiering av inkasso

Ønsker du å søke om refinansiering uten sikkerhet kan du søke om refinansieringslån hos de ulike bankene, eller benytte deg av en låneagent. Fordelen med å bruke en låneagent er at den samme søknaden sendes til flere tilbydere, som øker sjansene for at du får innvilget søknaden. Ved å søke hos flere får du også muligheten til å sammenligne tilbud slik at du kan finne det lånetilbudet som passer din økonomi best.

Når du skal sammenligne er det viktig å se på rentene, både de nominelle og effektive, nedbetalingstiden, de månedlige avdragene og de totale kostnadene. Det beste refinansieringslånet er det som har de laveste kostnadene og som passer din økonomi best.

Velger du refinansiering med sikkerhet kan du ta direkte kontakt med banken du har boliglån i, eller søke om lån hos banker som har spesialisert seg på omstartslån.

Oppsummering

  1. Inkassogjeld er noe av den dyreste gjelden man kan ha.
  2. Refinansiering gir deg en bedre og mer ryddig økonomi.
  3. Du kan refinansiere inkasso både med og uten sikkerhet.
  4. Har du betalingsanmerkning er omstartslån og lån med sikkerhet eneste mulighet.
  5. Er dere to som søker om lån øker sjansene for å få innvilget lånet.
  6. Det er flere fordeler med å refinansiere inkasso, som reduserte kostnader og mer oversikt.
  7. Husk å sammenligne lånetilbud får du signerer en avtale.