Restrukturering av lån

Har du en uoversiktlig økonomi med flere lån og kreditter vil restrukturering av lån være et godt grep. Restrukturering innebærer at du kan samle lånene, kutte kostnader og få en mer oversiktlig økonomi. Her finner du informasjon om hvordan du kan omstrukturere lån og få en bedre økonomisk hverdag.

Hva betyr restrukturering av lån?

Enkelt forklart er restrukturering av lån å ta opp et nytt lån for å nedbetale andre lån. I stedet for å betale på flere ulike lån og kreditter, får du alle kostnader samlet på ett sted. Dette kan hjelpe deg med å få orden på ubetalte regninger og inkassovarsler, samt betale ut eventuelle krav som har gitt betalingsanmerkning.

Restrukturering av lån er i praksis det samme som å refinansiere.

Hvorfor restrukturere lån?

Det er mange gode grunner til å restrukturere lån. Dette gjelder enten du har få eller mange lån og kreditter. Du kan få gunstigere rente, lavere gebyrer, bedre oversikt og samtidig rydde opp i dyr inkassogjeld og betalingsanmerkninger.

#1. Bli kvitt betalingsanmerkninger

Å ha betalingsanmerkning er uheldig. Dette vil gjøre det vanskeligere å få innvilget kreditt, da du ikke får godkjent kredittvurdering med betalingsanmerkning. Har du betalingsanmerkning vil du dermed ikke få tegnet nye abonnementer, forsikring eller strømavtaler. I tillegg vil du støte på utfordringer med å få innvilget vanlig lån.

Ved restrukturering kan du søke om ekstra midler slik at du kan betale ut kravene og dermed bli kvitt betalingsanmerkninger.

#2. Betal ubetalte regninger og inkassogjeld

Ubetalte regninger som går til inkasso blir dyre, så å betale regninger før de overføres til inkasso er nøkkelen til god økonomi.

Har du ubetalte regninger vil en omstrukturering gi deg økonomi til å betale regningene og unngå slike problemer i fremtiden. Du kan også bruke deler av det nye lånet til å betale ned inkassogjeld, slik at denne ikke blir dyrere.

#3. Reduser kostnader og antall kreditorer

Å ha mange lån du nedbetaler samtidig er uøkonomisk. Du må betale renter og gebyrer til flere aktører, noe som betyr at det går mindre til nedbetaling og dermed tar lengre tid å bli gjeldfri. Ved å restrukturere lånene dine får du samlet alt på et sted, og får kun én rente, ett gebyr og én kreditor å forholde deg til.

Å ha kun ett lån gir deg lavere kostnader til renter og gebyrer, samtidig som du får bedre oversikt. Siden mer går til nedbetaling av gjeld, kan du også bli gjeldfri raskere. Du kan dessuten enkelt betale ned litt ekstra på lånet, slik at kostnadene blir lavere i lengden.

Hvordan gjennomføre restrukturering av lån

Hvis du har betalingsanmerkninger kan du kun restrukturere lån med sikkerhet i bolig. I andre tilfeller kan du ta opp forbrukslån som brukes til restrukturering av lån.

#1. Lån med sikkerhet

Det finnes flere banker på markedet som tilbyr refinansiering og omstrukturering av lån. Søker du med sikkerhet, er det omstartslån og refinansiering av boliglån som er de beste alternativene.

Et omstartslån er refinansieringslån med sikkerhet i bolig som gir deg muligheten til å omstrukturere og starte på nytt med økonomien. Lånet brukes til å nedbetale all annen gjeld du har, slik at du kun har dette lånet å forholde deg til. Omstartslån tilbys også til personer med betalingsanmerkning.

Har du boliglån og ledig kapital i boligen kan du søke om økt boliglån. Da får du samlet all gjelden i boliglånet, med omtrent de samme vilkårene som du har i dag. Dersom belåningsgraden øker mye, kan du oppleve å få høyere rente. Du vil derimot ikke få økte termingebyrer eller lengre nedbetalingstid.

Lesetips: Se mer om lån med sikkerhet i bolig her.

#2. Lån uten sikkerhet

Et refinansieringslån er et lån uten sikkerhet, og fungerer i praksis som et forbrukslån. Du kan låne inntil 600 000 kroner, og bruker lånet til å nedbetale all annen gjeld du har. Søknaden sendes digitalt, og du kan få hjelp av en lånemegler. Når du søker er det viktig å krysse av for at lånet skal brukes til refinansiering. Dette gjør at søknaden vurderes etter andre vilkår enn om du søker om standard forbrukslån.

Når du søker om lån til refinansiering vil banken som tilbyr lånet betale ut alle lånene du ønsker å refinansiere. Dette gir en ekstra sikkerhet for at lånet går til restrukturering av lån, og ikke til andre formål. Vær obs på at du vil få avsluttet kredittkort eller kraftig redusert kredittramme om du refinansierer disse.

Oppsummering

  1. Restrukturering av lån kan gi deg en bedre økonomisk hverdag.
  2. Du kan bli kvitt inkassokrav og betalingsanmerkninger.
  3. Ved å samle alle lån og kreditter på et sted får du også lavere kostnader.
  4. Du kan bli raskere gjeldfri gjennom restrukturering.