Lån til tannlegebehandling

Tannlegebehandling kan fort bli dyrt, spesielt om du har behov for akutt eller avansert behandling. Her kan du lese mer om hvordan du kan få lån til tannlegebehandling.

Hva er lån til tannlegebehandling

En uforutsett tannlegeregning kan fort bli dyrt. Da kan et lån uten sikkerhet være en god løsning.

Kun en rutinekontroll hos tannlegen koster flere hundre kroner, og kan gjøre er stramt budsjett enda strammere. Har du behov for mer avanserte behandlinger, ønsker å bytte ut ødelagte tenner eller vil ha tannregulering av estetiske grunner, blir det også dyrere.

I noen tilfeller kan du få dekket behandlingen gjennom refusjon fra HELFO. Som student kan du også søke din lokale studentskipnad om refusjon av enkelte behandlinger. Kan du ikke gjøre noe av dette og mangler midler, kan lån til tannlegebehandling være en mulighet.

Tannlegebehandling som gir rett til refusjon

Ifølge HELFOs retningslinjer, gir disse behandlingene rett til refusjon:

 • Sjelden medisinsk tilstand
 • Leppe-kjeve-ganspalte
 • Svulster i munnhule
 • Infeksjonsforebyggende tannbehandling
 • Sykdommer og anomaliteter i munn og kjeve
 • Tannkjøttsykdom
 • Munntørrhet
 • Tannskade ved ulykker og godkjente yrkesulykker

Selv om din behandling kvalifiserer til refusjon hos HELFO, betyr ikke dette automatisk at du ikke må betale regningen etter endt behandling. Hvis tannlegen ikke har direkteoppgjør og HELFO-refusjon, må du selv dekke beløpet og søke om refusjon i etterkant. Siden staten følger egne takster, kan det også være at du ikke får dekket hele beløpet. Da må du dekke mellomlegget selv.

Forbrukslån til tannlegebehandling

Lån til tannlegebehandling gis i form av forbrukslån. Du kan låne mellom 1 000 og 800 000 kroner, og kan bruke inntil fem år på nedbetalingen. De dyreste tannlegebehandlingene koster ofte nærmere 150 000 kroner, så du kan få lån til den behandlingen du har behov for.

Gå gjennom en konsultasjon før du søker om lån til tannlege. Det er ikke nødvendig å låne mer enn du trenger og samtidig gjøre lånet enda dyrere enn det allerede er.

Siden tannbehandling varierer veldig i priser det viktig med en konsultasjon før du søker om lån. Da får du vite nøyaktig hva din behandling vil koste, og kan søke om dette lånebeløpet.

Et forbrukslån innvilges uten sikkerhet, som gjør at rentene er høyere enn andre lånetilbud. Søk derfor ikke om mer lån enn du har behov for og vet at du kan håndtere over tid.

Hvem kan få lån til tannlege?

Husk at et lån uten sikkerhet til tannlege har høyere renter enn et tradisjonelt lån. Betal derfor ned lånet så snart du klarer.

For å kvalifisere til lån til tannlegebehandling, må du være minst 18 år. Siden personer mellom 18 og 20 år kun betaler 25 % av tannbehandlingen selv, er dette mindre aktuelt for de i denne aldersgruppen.

Nytt i 2023 er også at personer mellom 20 og 26 år kun skal dekke 50 % av kostnadene til sin tannlegebehandling. For personer i denne aldersgruppen kan det imidlertid være mer aktuelt med lån til dyre behandlinger.

Du må også ha en fast inntekt og betjeningsevne. Hvor mye du må ha i årlig inntekt varierer fra bank til bank, men minst 120 000 kroner i året er det som går igjen.

For å få innvilget lån til tannlegebehandling, kan du heller ikke ha noen aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger.

Kostnader for lån til tannlegebehandling

Forbrukslån har som kjent høyere renter enn andre typer lån, men hvor mye du må betale i renter avhenger av din personlige økonomi. Når du søker om lån, vil bankene gjøre en kredittvurdering av deg. Denne brukes for å avgjøre om du kan få lån, og hvilken rente banken kan tilby deg.

I tillegg til rentene må du betale et etableringsgebyr ved låneopptak. Hvor mye dette ligger på varierer fra aktør til aktør, men de fleste ligger mellom 495 og 995 kroner. Ofte kreves det også et termingebyr på omtrent 50 kroner, som betales månedlig.

Les også: Vår artikkel om lån til garasje.

Hvordan finne billigste lån til tannlege

Bruk gjerne en låneagent eller finansagent for å finne det billigste lånet til tannlege.

Den enkleste måten å finne det billigste lånet på, er ved å bruke en lånemegler. Lånemeglere samarbeider med flere tilbydere av forbrukslån, og formidler lånetilbud til deg som lånekunde. Å bruke en lånemegler er meget enkelt, da du kun sender inn én søknad om lån.

Lånesøknaden behandles deretter av alle bankene megleren samarbeider med, og når du får svar kan du sammenligne tilbudene for å finne det beste for din situasjon.

For å finne det billigste lånet, må du se på effektive renter og totale kostnader. Disse satsene viser hvor mye du må betale for lånet, samt hva de totale kostnadene vil bli. For å oppnå de laveste totale kostnadene må du velge en kort nedbetalingstid.

Et annet alternativ

Kredittkortet gir deg tilgang til en kredittramme som kan brukes til å betale for tannbehandlingen. Du kan bruke inntil fem år på nedbetaling av dette, men det anbefales å nedbetale kredittkortet så raskt som mulig. Dette skyldes at rentene er høyere her enn på forbrukslån.

Oppsummering

 • Lån til tannbehandling er i praksis et forbrukslån med inntil fem års nedbetalingstid og en låneramme på 1 000–600 000 kroner.
 • For å få innvilget lån må du være 18 år, kunne vise til en fast inntekt og ikke ha noen betalingsanmerkninger.
 • Sjekk alltid om du kan få tannlegebehandlingen din refundert av HELFO. Om du er student, kan du sjekke om din studentskipnad har refusjonsordninger.
 • Kostnadene på lån varierer fra tilbyder til tilbyder, så bruke gjerne en lånemegler for å finne det beste lånetilbudet.
 • Kredittkort kan være et alternativ om du trenger et mindre lånebeløp og kan nedbetale kreditten raskt.