Hva er kredittsperre?

Vil du unngå å ta opp mer gjeld? Da er frivillig kredittsperre en god løsning. Her får du mer informasjon om kredittsperre, når det er lønnsomt å opprette en, og hvordan du kan gjøre dette.

Kort om kredittsperre

Enkelt forklart er kredittsperre noe du kan opprette frivillig, og som hindrer banker og andre aktører å gjennomføre en kredittsjekk av deg. Når de ikke kan gjennomføre en kredittsjekk kan de heller ikke innvilge lån eller kreditt.

Grunner til å opprette frivillig kredittsperre kan være:

  1. Å forhindre spontane kjøp på kreditt
  2. Eliminere muligheten til å ta opp ytterligere lån
  3. Forebygge muligheter for identitetstyveri
  4. Om man tidligere har blitt utsatt for identitetstyveri

Hva er kredittsjekk?

En kredittsjekk innebærer en undersøkelse av din personlige økonomi og betalingshistorikk. Denne blir gjennomført dersom du søker om lån, kredittkort, vil tegne en forsikring eller kjøpe et mobilabonnement.

Alle aktører som tilbyr kreditt, både lån og utsatt betaling via faktura, er pålagt å gjøre en kredittsjekk. Denne brukes til å gjøre en kredittvurdering av deg, og for å finne ut av om du er en sikker betaler eller ikke.

Når en aktør ikke kan gjennomføre en kredittsjekk kan de heller ikke innvilge deg kjøp med kreditt, slik som abonnementer, forsikring og utsatt betaling via kort. Dette er noe å ha i bakhodet dersom du vurderer en frivillig kredittsperre.

Når burde man opprette frivillig kredittsperre

Identitetstyveri

Om du oppretter en frivillig kredittsperre kan du sikre deg mot identitetstyveri. Har du en kredittsperre kan ingen inngå låneavtaler eller ta opp kreditt i ditt navn. Dette fungerer forebyggende, men kan også redusere skadene vet et eventuelt tyveri.

Har du blitt frastjålet eller mistet noen identifikasjonspapirer er det viktig å være raskt ute med å opprette frivillig kredittsperre. Så lenge du ikke kan kredittsjekkes, har dine personopplysninger liten verdi for uvedkommende.

Ved å aktivere kredittsjekk hos alle kredittopplysningsbyråer blir skadeomfanget mindre om du skulle bli utsatt for tyveri. Har du opplevd tyveri er det selvsagt også viktig å politianmelde forholdet.

Høy gjeld

Har du høy gjeld, eller stadig gjør spontankjøp som betales via kreditt og utsatt betaling, kan en frivillig kredittsperre være en god løsning. Dette hindrer deg i å ta opp mer lån, og reduserer risikoen for å havne i økonomisk uføre på grunn av dyr gjeld.

De låneproduktene som er enklest å søke om, og som tar raskest tid å få svar på, er dyre lån uten sikkerhet. Har du behov for lån, kan du fjerne kredittsperren. Dette tar tid, noe som gir deg anledning til å tenke over låneopptaket. Er det virkelig noe du må gjøre nå, eller kan du spare opp midlene?

Når du har en frivillig kredittsperre vil ikke gjelden din kunne øke, med mindre du selv lar være å betale avdrag. Dette gir deg en god mulighet til å ta tak i økonomien, og få nedbetalt all usikret gjeld uten å måtte tenke på nye kredittkortregninger.

Hvordan opprette frivillig kredittsperre

For å opprette en frivillig kredittsperre må du ta kontakt med alle kredittopplysningsbyråene. I Norge er dette Experian, Dun & Brandstreet (tidligere Bisnode), Creditsafe og Tietoevry som har konsesjon fra Datatilsynet til å utføre kredittsjekk av privatpersoner.

De har ikke et felles system, og dette er grunnen til at du må melde inn kredittsperre til hver enkelt av dem. Dette er helt kostnadsfritt, både når du oppretter og senere fjerner sperren.

Du kan opprette og fjerne kredittsperrer slik du selv ønsker. Skulle du ha behov for å tegne et nytt abonnement på telefon eller internett, eller vil gjøre endringer på forsikringsavtaler, kan du avslutte kredittsperren for å inngå disse avtalene. Når avtalen er i boks, oppretter du den frivillige kredittsperren igjen.

Dette er tungvint, men er dog den beste og mest effektive måten å unngå store økonomiske tap ved identitetstyveri. Og for å redusere risikoen for å ta opp gjeld du ikke kan betjene over tid.

Oppsummering

  1. Du kan opprette frivillig kredittsperre hos alle kredittopplysningsbyråer.
  2. Når du har en kredittsperre kan ikke banker og andre aktører gjøre en kredittsjekk av deg.
  3. Det er ikke knyttet kostnader til hverken opprettelse eller avslutning av kredittsperre.
  4. Har du blitt utsatt for identitetstyveri er det viktig å opprette en kredittsperre så snart som mulig.
  5. Kredittsperren kan også brukes for å unngå å ta opp nye lån og kreditter.