Mikrolån på dagen
Et mikrolån er et lån hvor det ikke stilles krav om sikkerhet, og er i praksis det samme som et forbrukslån. Banker og andre finansielle aktører benytter derimot ulike begreper, slik som minilån, smålån og lignende. Begrepene brukes først og fremst til markedsføring, men kan og gi et mer nøyaktig bilde av lånet og lånebeløp. Her vil du finne mer informasjon om mikrolån på dagen, og hvordan du går frem for å søke om det.
Hva er et mikrolån?
Per definisjon er mikrolån et lån uten sikkerhet, og har gjerne en lavere låneramme enn tradisjonelt forbrukslån. Et typisk mikrolån har en låneramme på 1 000 til 30 000 kroner, men noen banker vil markedsføre lån på inntil 100 000 kroner som mikrolån.
I tillegg har slike lån gjerne en kortere nedbetalingstid på inntil 12 måneder, spesielt på lån med låneramme under 30 000 kroner. Den korte nedbetalingstiden fører til at de effektive rentene er mye høyere enn på tradisjonelt forbrukslån, selv om de nominelle rentene er på noenlunde likt nivå.
Tilbydere av mikrolån på dagen
Det finnes til sammen over 30 ulike tilbydere av lån uten sikkerhet i Norge, og du kan søke om lån med små lånerammer hos flere av disse. Men det er kun 4 – 5 aktører som fokuserer utelukkende på mikrolån på dagen.
Banker med mikrolån:
- Ferratum: 1 000 – 50 000 kroner
- KlikkLån: 10 000 – 70 000 kroner
- ViigaLån: 10 000 – 40 000 kroner
- L’easy: 10 000 – 50 000 kroner
Du kan også søke om mindre forbrukslån hos blant annet:
- Bank Norwegian: 5 000 – 600 000 kroner
- Komplett Bank: 10 000 – 500 000 kroner
- Santander: 30 000 – 400 000 kroner
Bruksområder mikrolån
Et mikrolån kan brukes slik låntaker selv ønsker, men siden lånebeløpet er mindre er det begrenset hva lånet kan brukes til. Populært er mikrolån brukt til:
- Å dekke uforutsette utgifter som kan nedbetales raskt
- Innkjøp av møbler og hvitevarer
- Rent forbruk
- Ekstra midler til ferie
- Mindre oppussingsprosjekter
Selv om det kan være nødvendig med ekstra midler er det viktig å huske på at du må betale for å låne penger av banken. Så selv om mikrolån har lavere totale kostnader sammenlignet med andre lån er det viktig å vurdere låneopptaket nøye, slik at du ikke tar opp lån du ikke trenger eller kan nedbetale innen kort tid.
Kostnader mikrolån
Mikrolån regnes som dyrere lån, selv med lave totale kostnader. Dette skyldes i hovedsak satsene på de effektive rentene til lånet. Banker som tilbyr mikrolån setter renten etter andre kriterier enn større banker, ved å justere den etter lånebeløp og ikke låntakers kredittscore.
Mikrolån har en starterente på 12,93 % effektiv, men den kan øke til over 300 %. Dette høres veldig mye ut, men det er viktig å huske på at rentene regnes ut årlig. Hvis du nedbetaler lånet i løpet av noen måneder vil du betale mindre i rentekostnader.
Tips: Se også Wikipedia om mikrokreditt
Gebyrer
Gebyrene på mikrolån er høyere, og utgjør en større prosentandel av de totale kostnadene. Dette er noe av grunnen til hvorfor de effektive rentene blir såpass høye. Hvor mye du faktisk må betale i etablerings- og termingebyrer avhenger av hvilken finansinstitusjon du inngår avtale med.
Laveste etableringsgebyret for mikrolån på dagen er 695 kroner, og det høyeste 1 820 kroner. Termingebyret ligger mellom 20 og 80 kroner.
Minimumskrav til låntaker
For å kunne ta opp mikrolån på dagen må du møte et sett med minimumskrav satt av banken. Dette er krav som stilles til alle låntakere, og hvis du ikke møter kravene vil søknad om mikrolån bli avslått.
Bankene stiller krav til:
- Bosted: Du må være bosatt i Norge, og ha hatt fast adresse i landet i minst ett år.
- Betalingshistorikk: Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.
- Inntekt: Din årlige inntekt må være mellom 100 000 og 200 000 kroner, det varierer fra bank til bank. Den må også være skattbar og lignet. Enkelte banker krever at du har hatt skattbar inntekt i minst tre år.
- Alder: Du må være minst 18 år gammel for å kunne ta opp lån i Norge. For mikrolån på dagen vil du møte på aldersgrense fra 18 til 25 år.
- Statsborgerskap: Bankene krever at du enten har norsk statsborgerskap, eller at du har bodd i og skattet til Norge de siste tre årene. Du må i tillegg ha norsk personnummer eller D-nummer.
- BankID: Søknad om mikrolån på dagen er elektronisk, og du må kunne legitimere deg med BankID.
- Betalingsevne: Du må ha økonomi til å betjene lånet, og kunne håndtere en eventuell renteøkning på 5 %.
Mikrolån med betalingsanmerkning
Har du betalingsanmerkning eller pågående inkassosaker vil du ikke kunne få innvilget mikrolån på dagen. Hvis du ønsker å få innvilget lån må du stille med sikkerhet i bolig eller annen fast eiendom. Dette er kun anbefalt å gjøre hvis du søker om refinansiering eller lån for å nedbetale inkassogjelden.
Enkelte tilbydere av mikrolån kan velge å innvilge mindre beløp til personer med betalingsanmerkninger, men dette skjer sjelden.
Søknad om mikrolån på dagen
Når du har bestemt deg for å søke om mikrolån kan du gjøre dette på flere ulike måter. Du kan benytte deg av søknadsskjema hos den aktuelle banken du ønsker lån fra. Eller du kan benytte deg av en lånemegler. Bruker du en lånemegler vil lånesøknaden videreformidles til flere ulike aktører, noe som øker sjansen for å få tilslag på søknaden.
Uavhengig av hvilken metode du benytter deg av er søknaden digital, og krever at du kan legitimere og signere lånepapirene med BankID. I søknaden må du gi utfyllende informasjon om din økonomi, samt personalia og enkel informasjon knyttet til familieliv.
Informasjonen du oppgir i søknaden bruker bankene til å vurdere deg som lånekunde. Hvis du møter minstekravene og har betalingsevne vil bankene innvilge søknaden om lån på dagen.
Utbetaling av lånebeløp
Når søknaden er innvilget og lånepapirene signert og returnert til långiver vil pengene normalt bli utbetalt til konto i løpet av 1 – 3 virkedager. Nøyaktig hvor lang tid det tar avhenger av når på dagen du søkte, og om det var på en hverdag eller helg.
Så selv om vi bruker begreper mikrolån på dagen vil ikke lånet utbetales på dagen. Begrepet viser til behandlingstiden, og det at søknad om mikrolån kan behandles raskt og du vil motta svar i løpet av noen få timer.
Finn billigste mikrolån på dagen
Alle som søker om lån er opptatt av å finne det beste og rimeligste lånetilbudet. Det finnes ulike metoder for å gjøre dette, men det beste er å bruke en lånemegler når du søker om lån. Å bruke en lånemegler er helt gratis og uforpliktende, og du kan oppnå flere lånetilbud med lavere renter og bedre vilkår.
Når du har søkt om lån gjennom en lånemegler vil du få svar på søknaden hos den aktuelle lånemegleren. Du finner disse under ‘min side’ eller andre portaler for låntakere. Når alle bankene har vil du se alle lånetilbudene her, og enkelt kunne sammenligne de med hverandre.
Sammenligne lånetilbud
Når du skal sammenligne lånetilbud på mikrolån er det viktig å se på mer enn bare de effektive rentene. Vurder både nominelle og effektive renter, samt gebyrene som følger med. Høye gebyrer gir høyere effektive renter, det samme gjør kort nedbetalingstid.
Ikke heng deg opp i de månedlige avdragene, men sjekk at dette er noe du faktisk kan klare å betale gjennom hele nedbetalingstiden. Er du usikker, lag et budsjett. Da ser du hvor mye du har av inntekter og utgifter, og kan regne ut hvor mye du kan betale hver måned.
I tillegg til renter og gebyrer er det viktig å se på de totale kostnadene. Disse viser hvor mye lånet vil koste deg totalt gjennom hele nedbetalingstiden.
Tips: Se også vår artikkel om SMS lån
Alternativ til mikrolån
Mikrolån er et mindre lån, og det finnes flere andre måter å tilegne seg mindre beløp enn å søke om mikrolån på dagen. En mulighet er å spare, dette gir deg ingen ekstra kostnader, men hvis du har behov for pengene raskt kan disse være gode alternativer.
Kredittkort
Har du kredittkort fra før med tilgjengelig kreditt kan du bruke dette. Bruker du det til å betale på nett eller i fysiske butikker får du og en gratis betalingsutsettelse, forutsatt at kredittkortet ditt har en rentefri periode.
Rentefritaket gjelder fra bruksdato og frem til forfall på neste regning, så betaler du tilbake innen den tid vil du ikke bli belastet renter. Og selv om du skulle bli belastet renter for en periode vil disse rentene ofte være lavere enn det du betaler på mikrolån.
Forskudd på lønn eller feriepenger
De fleste private arbeidsgivere har mulighet til å gi forskudd på enten lønn eller feriepenger. Jobber du i privat sektor kan du ta kontakt med arbeidsgiveren din og spørre om forskudd. Husk at hvis du ber om forskudd på lønn får du mindre å rutte med etter neste lønning, og i noen tilfeller kan forskudd på feriepenger være et bedre alternativ.
Mange arbeidsgivere vil også heller gi forskudd på feriepenger enn lønn, da dette utgjør mindre risiko for dem. Disse pengene har du allerede tjent opp, og står på konto frem til de skal utbetales deg.
Lån privat eller fra arbeidsgiver
Det er alltids en mulighet å låne privat fra venner eller familie, eller ta kontakt med arbeidsgiver å spørre om et mindre lån. Slike lån inngår du en privat avtale om nedbetaling av, og du kan også unngå renter.
Husk at hvis du ikke betaler renter eller rentesatsen er under normrenten må du skatte av denne fordelen.
Be om utsettelse
Er behovet for lån knyttet til regninger som haster kan du ta en telefon til kreditor. De kan enten utsette regninger for deg, eller dele den opp slik at du betaler regninger over flere avdrag. Det kan påløpe ekstra gebyrer og mindre renter på slike løsninger, men du unngår låneopptak.
Oppsummering
- Et mikrolån defineres som et mindre forbrukslån med en låneramme på inntil 50 000 kroner.
- Nedbetalingstiden er gjerne kortere, på inntil 12 måneder.
- Rentene fastsettes ut ifra lånebeløpet, og ikke den enkelte låntakers kredittscore.
- Kostnadene knyttet til mikrolån utgjør en større andel av lånebeløpet, som er grunnen til at disse lånene har en høy effektiv rente.
- Når du skal søke om mikrolån på dagen er det lurt å innhente flere lånetilbud som kan sammenlignes for å finne det beste og rimeligste lånet.
- Vurder om du kan låne privat, be om forskudd på lønn eller bruke kredittkortet før du søker om mikrolån.