Lån til tilhenger

Å eie en tilhenger er praktisk av flere årsaker. Du kan spare både tid og penger om du skal frakte store møbler eller kjøre vekk søppel. Velger du å leie den ut privat kan den også bli en ekstra inntektskilde. Har du behov for en tilhenger, men ikke tilgjengelige midler her og nå, kan lån til tilhenger være en løsning.

Ulike lånemuligheter

Det finnes flere finansieringsmuligheter om du ønsker å kjøpe en tilhenger. Du kan søke om lån uten sikkerhet ti tilhenger, såkalt forbrukslån. Har du boliglån kan du søke om å få økt boliglån, og bake kostnadene ved kjøpet inn i boliglånet. En annen mulighet for lån med sikkerhet er rammelån eller fleksilån knyttet til boligen.

#1. Forbrukslån til tilhenger

Et forbrukslån kan være praktisk å velge når du skal kjøpe tilhenger. Bankene stiller ingen krav til sikkerhet, lånerammen er relativt høy og nedbetalingstiden ikke uoverkommelig. Du kan låne inntil 600 000 kroner, og å finne en tilhenger i det prissjiktet.

Fordelen med forbrukslån er at du ikke trenger å stille med noen annen sikkerhet enn din egen inntekt. Når bankene vurderer lånesøknaden gjennomfører de en kredittvurdering. Her ser de på din inntekt, betalingsevne, hvor mye gjeld du har fra før og om du har noen betalingsanmerkninger. Hvis du har en stabil økonomi får du en god kredittscore, og bankene kan tilby lån til tilhenger med gode vilkår som lavere rente. Har du en mer ustabil økonomi vil bankene enten avslå eller tilby lån med dårlige vilkår.

Nedbetalingstiden er på maksimalt fem år, og er overkommelig spesielt om du kjøper en tilhenger til 100 000 kroner eller mindre. Du kan velge å nedbetale raskere enn avtalt, da vil de totale lånekostnadene gå ned.

#2. Økt boliglån

Hvis du eier bolig og har boliglån kan du søke om å øke boliglånet. Hvor mye du får låne avhenger av verdien på boligen og hvor mye gjeld du har fra før. Den totale gjelden kan ikke overstige 85 % av boligens verdi. Det betyr at hvis boligen din er verdt 4,5 millioner kroner, kan du maksimalt ha 3,825 millioner i gjeld. Har du allerede 3,5 millioner kan du maksimalt låne 325 000 på boliglånet.

Å øke boliglånet vil gi deg den beste renten, men nedbetalingstiden er lenger så de totale kostnadene kan bli høyere enn ved forbrukslån. Så hvis du velger å øke boliglånet for å kjøpe tilhenger, er det en fordel å også øke avdragene.

Da får du betalt tilbake det ekstra lånet på kortere eller like lang tid som ved et forbrukslån, og ender opp med lavere totale kostnader.

#3. Rammelån

En tredje finansieringsmulighet er rammelån, også kjent som boligkreditt og fleksilån. Dette lånet kan minne litt om et kredittkort, da man få innvilget en ramme som kan brukes etter eget behov. For å kunne få boligkreditt må man ha mindre enn 60 % belåningsgrad på boligen. Hvor mye du får innvilget avhenger av verdien og belåningsgraden på boligen.

Fordelen med boligkreditt er at du kan bruke pengene etter eget ønske, når du har behov for det. Nedbetalingstiden er fleksibel, og man forholder seg kun til et minstebeløp hver måned.

For å unngå å betale høye renter er det en fordel å lage en fast nedbetalingsplan, slik at man har en fast plan å forholde seg til og kan kutte kostnader.

Leasing av tilhenger

Hvis du ikke kan eller ønsker å ta opp lån til tilhenger, kan du velge en leasingavtale. Leasingen lar deg leie tilhengeren over en lengre periode, og du betaler et fast månedsbeløp gjennom hele perioden. Når perioden er over leveres tilhengeren tilbake til leasingselskapet, eller du kan velge å kjøpe ut tilhengeren.

Gjennom leasing kan man få tilgang til oppdatert teknologi og ekstra utstyr, noe som kommer godt med spesielt om tilhengeren brukes i forbindelse med bedriften. Etter endt periode kan man også bytte til en annen tilhenger.

Ulempen med leasingavtaler derimot er at de varierer i en bestemt periode, og det å si opp avtalen tidligere kan bli dyrt. Hvis du eier tilhengeren selv kan du selge den om du ikke lenger skulle ha behov for den. Du løper heller ingen risiko for å bli belastet ekstra ved endt periode hvis tilhengeren ikke er i samme tilstand som er forventet av leasingselskapet.

Lesetips: Se også muligheter for å leie en tilhenger hos Europris.

Søk om lån til tilhenger

Velger du forbrukslån når du skal kjøpe tilhenger er det anbefalt å søke om lån fra flere tilbydere. Når du søker hos flere tilbydere samtidig øker du sjansen for å få tilbud om lånet. Samtidig vil det skape en konkurranse om deg som lånekunde, som kan gi deg bedre vilkår og betingelser.

Når du har søkt om og fått svar fra alle bankene er det viktig å sammenligne tilbudene før du signerer en avtale. Se på både nominelle og effektive renter, de totale kostnadene og nedbetalingstiden. Det beste lånetilbudet er det som gir deg de laveste totale kostnadene, samtidig som du med sikkerhet kan betjene de månedlige avdragene.

Oppsummering

  1. Du kan finansiere kjøp av tilhenger med lån med og uten sikkerhet.
  2. Forbrukslån har høyere renter, men kortere nedbetalingstid.
  3. Velger du økt boliglån eller boligkreditt er det en fordel å øke de månedlige avdragene.
  4. Hvis ikke lån er et alternativ kan du inngå avtale om leasing.
  5. Vurder hva slags tilhenger du har behov for før du søker om lån.