Lån til bryllup

Hvor mye dere ønsker å bruke på bryllupet bestemmer dere selv. Men uansett størrelse eller destinasjon, blir nok dette den mest kostbare festen i deres liv. Her får dere tips til hvordan dere kan finansiere feiringen, og hva dere kan gjøre for å holde kostnadene til både lån og bryllup nede.

Alternativer for lån til bryllup

Undersøk nøye hvilket lån som passer for deg. Hvilken låneform du velger kan ha store konsekvenser på kostnadene.

Det finnes ulike lånetyper som kan brukes til finansiering av bryllupet. Du kan ta opp et lån med sikkerhet i bolig, et lån uten sikkerhet eller bruke kredittkort. Før du velger hvilket lån du skal søke om, er det lurt å sette seg inn i vilkår og betingelser.

Selv om lån med sikkerhet har lavere rente, er ikke dette ensbetydende med at det er det billigste alternativet.

Lån med sikkerhet til bryllup

Når du tar opp et lån med sikkerhet, er det ofte boligen som stilles som pant for lånet. Du kan søke om et nytt lån, eller du kan velge å øke eksisterende boliglån. Uavhengig av hvilket alternativ du velger, kan ikke lånet overstige 85 % av boligens verdi. Også hvor mye gjeld du har sikret i boligen fra før dikterer lånebeløpet.

Siden bankene får sikkerhet for lånet blir renten lavere, med en effektiv rente fra 3,46 %. Nedbetalingstiden er på sin side mye lenger, inntil 30 år. Når du vurderer å ta opp lån med sikkerhet, bør du derfor se på hvor mye de totale kostnadene blir.

Må du bruke de neste 20 årene på å nedbetale bryllupet, kan det bli dyrere enn et lån uten sikkerhet.

Tips: Se også vår artikkel om bedriftslån.

Bryllupslån

Et lån uten sikkerhet lar deg låne inntil 800 000 kroner. 

Et bryllupslån er i praksis et forbrukslån som benyttes til å betale for bryllupet. Du kan låne fra 5 000 til 800 000 kroner, og kan bruke inntil fem år på å nedbetale lånet. Siden det ikke stilles krav om sikkerhet er dette en fleksibel løsning som er tilgjengelig for de fleste par.

Dere kan også søke om lån sammen, siden dere begge skal betale det ned. Dette gir muligheten for økt låneramme, og bedre betingelser i form av lavere rente.

Hvor mye du låner til bryllupet vil være med å påvirke rentesatsen. Høyere lånebeløp har lavere nominell rente enn lavere, og med en lang nedbetalingstid blir de effektive rentene også lavere. Vær derimot oppmerksom på at en lang nedbetalingstid gir høyere kostnader totalt sett.

Kredittkort som lån til bryllup

Hvis du ikke ønsker å ta opp et lån til å finansiere hele bryllupet, kan du bruke et kredittkort. Disse har en ramme på 1 000 til 150 000 kroner, og du kan bruke inntil fem år på å betale tilbake kreditten. Rentene er imidlertid høyere sammenlignet med forbrukslån, med den laveste effektive renten på 18,13 %.

Kredittkort kan også være et alternativ om du ønsker å ta opp et kortsiktig lån.

Det kan likevel bli rimeligere å bruke kreditt, da de fleste kredittkort har en rentefri periode. Dette betyr at du kan utsette betalingen til neste forfall uten å betale renter. Hvis du kan fordele kostnadene over en lenger periode og bruke egen lønn til å nedbetale brukt kreditt innen forfall, vil det ikke koste noe ekstra enn om du bruker egen inntekt.

Flere kredittkort inkluderer også bonusordninger som gir rabatter eller opptjening av poeng. Ved riktig bruk kan du kutte kostnader, eventuelt spare opp nok poeng til å finansiere hele eller deler av bryllupsreisen.

Planlegg bryllupet

Før du bestemmer deg for hvordan bryllupet skal finansieres og søker om lån, er det viktig å planlegge. Når du planlegger i forkant kan du finne poster å spare på, og kanskje noen du ønsker å bruke mer penger på.

Sett opp et budsjett

Å lage et budsjett mens dere planlegger festen gir dere en oversikt over hva dere tenker å bruke penger på. Slik vil dere også få en idé om hvor mye dere eventuelt trenger å låne. Dermed låner dere verken for mye eller for lite, og kan finansiere drømmebryllupet uten å bekymre dere for om lånebeløpet strekker til.

Video om tips til ditt bryllup

Sammenlign ulike tjenester

Sammenlign alltid flere banker før du tar opp et lån. Det er store forskjeller hva bankene tilbyr av laveste effektive rente.

Mat, drikke, fotograf og leie av lokaler kan oppta store deler av budsjettet. Når dere planlegger er det lurt å sjekke hva de ulike lokalene tilbyr, om dere må bestille mat fra dem eller kan ha medbrakt. Hvor mye koster catering fra de ulike aktørene, og hvilken fotograf er den beste i deres område?

Ved å gjøre undersøkelser på disse punktene kan dere redusere kostnadene, og enten få behov for mindre lån eller bruke mer på antrekk, dekorasjoner og underholdning.

Se også: Vår artikkel om lån til oppussing.

Huskeregler

Når du skal ta opp lån til bryllupet, er det noen punkter som er viktig å tenke over før dere signerer:

 • Unngå lang nedbetalingstid, og bruk gjerne maksimalt to år
 • Innhent lånetilbud fra flere aktører, og sammenlign disse før dere inngår en avtale
 • Vurder om det er noen kostnader dere kan dekke uten å låne penger
 • Vær sikker på at dere kan håndtere nedbetalingen av lånet, både nå og fremover i tid

Tips til et rimeligere bryllup

Du kan gjøre mye selv for å få et rimeligere bryllup inkludert å lage takkekort selv. 

Her er noen tips til hva dere kan gjøre for å redusere kostnadene:

 • Lag invitasjoner og takkekortene selv
 • Velg kirken dere sokner til ved kirkebryllup; da betaler dere ikke for seremonien
 • Vurder å benytte lokaler som koster mindre
 • Dekorer lokalet med alternative løsninger, for eksempel blomster fra skogen og gjenstander fra hjemmet
 • Kjøp antrekkene brukt. Brudekjoler brukes gjerne kun én gang, og kan fremstå som ny etter rens
 • Sjekk om brudgommens antrekk kan kjøpes på salg
 • Stell i stand middagen selv ved hjelp av venner og familie
 • Få venner og familiemedlemmer til å bake kaker til kakebordet
 • Hør med kamerakyndige venner og bekjente om de kan ta bilder

Oppsummering bryllupslån

 • Bryllup kan finansieres med lån eller kredittkort
 • Velger du å søke om lån, bør du sørge for å innhente flere tilbud og velge det billigste
 • Lån med sikkerhet har lavere rente enn lån uten, men kan bli dyrere totalt sett
 • Kredittkort kan brukes til å betale kostnader når de dukker opp, og nedbetales før rentene begynner å løpe
 • Ta opp lån sammen for å oppnå de beste vilkårene og et høyere lånebeløp