Ferielån uten sikkerhet

Har du planlagt en ferietur, men mangler midler kan et ferielån være løsningen. Du kan låne penger til både større og mindre ferier og selv velge ønsket nedbetalingstid. Her kan du lese mer om hva et ferielån er og hvordan du finner det beste alternativet for deg.

Hva er et ferielån?

Et ferielån er et forbrukslån uten sikkerhet. Du kan per i dag låne inntil 800 o00 kroner til ferie.

Har du et behov for å finansiere hele eller deler av en ferien, vil et ferielån kunne være til hjelp. Ferielån er i praksis det samme som et forbrukslån, hvor lånet brukes til å finansiere en reise. Det betyr at du ikke behøver å stille med sikkerhet for lånet. Du kan låne inntil 800 000 kroner, og bruke maksimalt fem år på å betale tilbake lånet. Hvor mye du faktisk får innvilget avhenger av din personlige økonomi.

Du vil kunne få innvilget et ferielån om du:

 • Er minimum 18 år gammel.
 • Har en fast inntekt som møter bankens minimumskrav.
 • Er registrert bosatt i Norge eller er norsk statsborger.
 • Ingen betalingsanmerkninger.
 • Ikke har mer enn fem ganger årlig inntekt i gjeld.

Fordeler med ferielån

Det finnes en rekke fordeler med ferielån. En av fordelene med denne type lån er at prosessen med å søke er svært enkel. Alt er digitalt, og hvis du søker i bankens åpningstider kan du få svar på dagen. Lånet utbetales i løpet av 1 – 3 dager etter at låneavtalen er signert og verifisert av banken.

Det stilles færre krav til deg som låntaker, som gjør forbrukslån til et mer tilgjengelig lånetilbud. Så finner du en ferie på tilbud, men mangler midler der og da, kan du søke om forbrukslån. Pass da på å velge en kort nedbetalingstid, og betalt ut lånet når feriepengene kommer på konto. Da blir kostnadene lavere, og du har større sannsynlighet for å spare penger.

Forbrukslån er ikke øremerket til et bestemt formål, så du kan søke om ønsket lånebeløp og bruke det slik du selv vil. Lånet kan med andre ord brukes til finansiering av reisen og som lommepenger på turen.

Ulemper med ferielån

Det er mange fordeler med ferielån, men det er viktig å huske på kostnadene. Et forbrukslån har høyere renter, med en effektiv rente på minst 5,03 %. Siden ferielån gjerne har lavere lånebeløp kan du forvente en effektiv rente på 10 % – 20 %.

Kostnadene på ferielån er også høye sammenlignet med lånebeløpet. Etableringsgebyr ligger i gjennomsnitt på 950 kroner, og termingebyr mellom 50 – 70 kroner. Dette gir økte kostnader hvis du bruker lang tid på nedbetalingen.

Et ferielån har høyere renter enn tradisjonelle lån som lån med sikkerhet.

Viktig å huske på om ferielån

Siden rentene er høye og nedbetalingstiden begrenset er det viktig å tenke over din økonomiske situasjon før du tar opp lån. Vær sikker på at du kan håndtere lånet, og at du ikke tar på deg for store forpliktelser.

For å være sikker på at du kan håndtere kostnadene kan du sette opp et budsjett. Da ser du hvor mye du har av inntekter og utgifter hver måned, og hvor mye som er igjen. Det som står igjen er det du har å bruke på nedbetaling av lån.

Finn ut av hva lånet vil koste deg

Sørg for å finne ut hva lånet vil koste deg og om du i det hele tatt har råd til et lån for ferie.

Er du usikker på hva et lån faktisk vil koste deg kan du benytte deg av en lånekalkulator. Da vil du enkelt og oversiktlig kunne se hva lånet vil koste, totalt og per måned inkludert renter og gebyrer.

Nødvendig informasjon for kalkulatoren er:

 • Ønsket lånebeløp
 • Estimert rente
 • Ønsket nedbetalingstid
 • Etableringsgebyr

Legg spesielt merke til hvordan prisen vil endre seg ut ifra hvor lang nedbetalingstid du velger. Lang nedbetalingstid gir lavere månedlige betalinger, men et dyrere lån totalt sett. Velger du en kort nedbetalingstid, får du et rimeligere lån totalt. De månedlige utgiftene blir derimot høyere.

Tips: Se også Ving’s side om reisetips og reiseinspirasjon.

Alternativ til ferielån

Det finnes alternativer til ferielån som kan være langt mer gunstige økonomisk for deg. Du kan be om forskudd på feriepenger fra jobben, eller bruke kredittkort.

Kredittkort

Kredittkort er for mange et godt alternativ til et ferielån, spesielt om du har planlagt å betale lånet ned innen kort tid.

Kredittkortaktørene tilbyr som regel en rentefri betalingsutsettelse der du ikke betaler renter på det du har brukt. Denne er ofte på 30 – 60 dager og innebærer at om du betaler tilbake kreditten før denne perioden er over, vil du ikke bli belastet renter.

Dette vil derfor si at om du forventer en større sum med penger inn om ikke så lenge, kan det være mer lønnsomt med et kredittkort enn et forbrukslån. Da vil du ha muligheten for å betale tilbake det du låner uten å betale renter.

En annen fordel som følger å velge kredittkort som alternativ er at det ofte følger med gratis reise -og avbestillingsforsikring. Denne aktiveres om du bruker kredittkortet til å betale for reisen. I tillegg tilbyr enkelte kredittkort rabatter på overnattingssteder og flyreiser.

Forskudd på feriepenger

Feriepenger er penger du har krav på fra arbeidsgiver, og som er oppspart i løpet av et helt år. Kommer drømmeferien på tilbud på nyåret kan du snakke med arbeidsgiver om forskudd på feriepengene. Så sant du får de utbetalt året etter de er opptjent, vil det ikke trekkes skatt.

Siden dette er penger du har krav på vil de fleste arbeidsgivere kunne gi deg et forskudd. Du kan da bestille drømmeferien uten å måtte betale renter og andre gebyrer.

Oppsummering

 • Et ferielån er et forbrukslån som brukes til finansiering av ferie og reise.
 • Du må kunne tilfredsstille bankens minimumskrav for å få innvilget et ferielån.
 • Det stilles ikke krav om sikkerhet for lånet.
 • Ferielån har en høyere effektiv rente sammenlignet med andre lån.
 • Du kan bruke inntil fem år på å betale lånet.
 • Et alternativ til ferielån er kredittkort med rentefri betalingsutsettelse.