Caravanlån

Campingvogn og bobil er den foretrukne måten å feriere på for mange. Det finnes mange ulike modeller på markedet, fra rimelige bruktvogner til bobiler i millionklassen. Uansett hvilken modell du er på jakt etter kan du ha behov for finansiering. Her kan du lese mer om caravanlån og hva du må tenke over ved kjøp av bobil eller campingvogn.

Lån til caravan med eller uten sikkerhet

Du kan låne til caravan med og uten sikkerhet.

Et caravanlån er enkelt forklart et lån som brukes til kjøp av enten bobil eller campingvogn. Det vanligste er å søke om lån med sikkerhet i kjøretøyet, men du kan og søke om caravanlån uten sikkerhet.

Du velger selv hvilket lån du ønsker, men lån med sikkerhet har tradisjonelt sett bedre vilkår i form av lavere rente og muligheten for et høyere lånebeløp. De beste betingelsene oppnår du derimot om du stiller med egenkapital på 35 % eller mer.

Caravanlån med sikkerhet

Når du tar opp caravanlån med sikkerhet, stiller du med sikkerhet i vognen. Banken tar en såkalt salgspant, og kan ved eventuelt brudd på avtalen selge eiendelen for å nedbetale gjelden.

Fordelen med denne type lån er at bankene har sikkerhet, noe som gjør at du kvalifiserer til bedre vilkår. Caravanlån har en effektiv rente på samme nivå som billån, fra ca. 5 %.

Caravanlån med sikkerhet starter fra ca. 5%.

Ulempen er at flere banker krever egenkapital når du søker om lån med sikkerhet, i tillegg til sikkerheten. Hvor mye du må ha i egenkapital varierer, enkelte tilbyr 100 % finansiering og andre krever 35 %. Det er også knyttet krav til alder, og du kan ikke kjøpe en bobil eller campingvogn som er mer enn femten år gammel. Siden banken har salgspant i vognen vil de kreve at du har kasko forsikring, og ofte full kasko.

Caravanlån uten sikkerhet

Når du søker om caravanlån uten sikkerhet søker du i praksis om et forbrukslån. Det er flere fordeler knyttet til denne type lån, men også noen ulemper. En av fordelene er at du ikke trenger å ha noen egenkapital, og det tas ikke pant i kjøretøyet du kjøper. Siden det ikke er pant i kjøretøyet er det ikke krav om kasko forsikring. Dette gjør forsikringen rimeligere for deg.

Velger du lån uten sikkerhet kan du låne inntil 600 000 kroner, og bruke opptil fem år på nedbetaling av lånet. Siden bankene ikke får noen sikkerhet for lånet har dette en høyere rente sammenlignet med lån med sikkerhet. Du kan likevel oppnå gode betingelser, da den laveste effektive renten er 5,00 %. Den effektive renten ligger derimot i gjennomsnitt rundt 15 %.

Søknad om caravanlån

Sammenlign gjerne lån til campingvogn gjennom en låneagent før du søker hos din lokale bank.

Når du skal søke om caravanlån kan dette gjøres på flere ulike måter, alt avhengig av hvilken lånetype du ønsker. Du kan søke om caravanlån hos lånetilbydere, benytte deg av låneagent, eller søke om finansiering gjennom forhandler.

Hvis din daglige bank tilbyr caravanlån kan du søke om lån hos dem. Siden du allerede er kunde i banken kan du oppnå gode betingelser, men sjekk markedet før du signerer avtalen. Søk om lån hos flere tilbydere, og får du et bedre tilbud hos noen andre, kan du ta kontakt med banken din og sjekke om de kan matche tilbudet. Kan de matche tilbudet får du bedre vilkår, noe som gjør at du ikke inngår en låneavtale med en annen tilbyder.

Bruk en låneagent

Ønsker du å kjøpe en eldre eller rimeligere bobil eller campingvogn kan du søke om lån uten sikkerhet hos aktuelle tilbydere eller bruke en låneagent. Bruker du en låneagent blir din ene søknad sendt videre til flere aktører. Dette er en enkel måte å sende lånesøknad til flere banker på, og øker sjansen for at lånet blir innvilget.

Hvor mange lånetilbud du får i retur avhenger av antall samarbeidspartnere og om du møter deres krav til låntakere. Noen vil derfor oppleve å få kun ett eller to lånetilbud, andre over 20. Uansett hvor mange tilbud du får er det viktig å ikke takke ja til det første du får. La alle bankene komme med sitt svar på søknaden før du begynner å sammenligne tilbudene. Se på renter og totale kostnader, og gå for det lånetilbudet som er de laveste totale kostnadene.

Tips: Se også vår artikkel om billån uten sikkerhet.

Lån gjennom forhandler

Lån til campingvogn gjennom din lokale forhandler kan også være en løsning, men som regel er det høyere renter på disse lånene.

Forhandlere av bobil og campingvogn har gjerne inngått egne avtaler med to eller tre ulike banker. Skal du kjøpe ny eller brukt vogn fra en forhandler kan du søke om lån gjennom dem. I slike tilfeller kan du og oppnå bedre vilkår, gjennom forhandler rabatter. Disse er også tilgjengelig på forsikring, da forhandlere har løpende avtaler med forsikringsselskap.

Viktig å huske på

Det er flere ting som er viktig å huske på når du skal søke om lån:

 • Innhent flere lånetilbud.
 • Sammenlign tilbud før du signerer låneavtale.
 • Undersøk hva forsikringen vil koste.
 • Sjekk at bilen din kan trekke campingvognen.
 • Vurder nyttelasten på bobil og sjekk hva slags førerkort som kreves.

Gode råd ved låneopptak

Sett opp et budsjett

Før du søker om lån gjør du lurt i å lage et budsjett. Sett opp alle inntekter og utgifter du har, slik at du ser hvor mye du har igjen hver måned. Det beløpet som står igjen er midlene du har til nedbetaling av lånet.

Hvis dette ikke er nok til å betale planlagt lån kan du se på om det er noen poster som kan reduseres, slik at du får mer midler igjen. Eventuelt får du se på lånetilbudet, og vurdere lavere lånebeløp eller lenger nedbetalingstid.

Lag et budsjett før du tar opp et lån til campingvogn for å se nøyaktig hvor mye lånet vil koste.

Bruk en lånekalkulator

Er du usikker på hva lånet vil koste hver måned kan du bruke en lånekalkulator. Når du legger inn ønsket lånebeløp, estimert rente og planlagt nedbetalingstid får du vite hvor mye lånet koster månedlig og totalt sett. Bruk disse tallene til å vurdere om du kan håndtere lånet eller ikke.

Tips: Les også vårt innlegg om oppussingslån.

Tilstand

Kjøper du brukt bobil eller campingvogn er det viktig å vurdere tilstanden. Kjøp gjerne fra en forhandler som tilbyr bruktbil garanti, og be om tilstandsrapport. Hvis du velger å kjøpe privat er det viktig å ta en full gjennomgang av vognen før du kjøper den. Har du lite kunnskaper på området er det lurt å få med noen som kan være behjelpelig i vurderingen.

Video om tips og tabber med caravan

Oppsummering

 • Du kan søke om caravanlån med eller uten sikkerhet.
 • Lån med sikkerhet har de beste betingelsene, med en effektiv rente fra 4,5 %.
 • Caravanlån uten sikkerhet har en effektiv rente fra 5,00 %.
 • Søker du om lån med sikkerhet må du stille med sikkerhet i vognen, og den kan ikke være mer enn 15 år gammel.
 • Det er krav om kasko forsikring på bobil og campingvogn med salgspant.
 • Søk om lån fra flere tilbydere for å finne det beste caravanlånet.