La bankene konkurrere om deg

Det finnes flere långivere å velge mellom, og mange ønsker å ha deg som kunde. Når du skal søke om lån er det derfor smart å søke hos flere långivere samtidig. Her forteller vi deg hvorfor, og viser hvordan du kan gå fram.

Hvorfor søke lån hos flere?

Mange nordmenn er lojale mot banken sin, og søker kun lån der uavhengig om det gjelder boliglån, billån eller forbrukslån. Det er vel og bra å ha et godt forhold til banken, for som lojal kunde kan du oppnå flere fordeler. Samtidig kan det være gode grunner til å ikke låse seg til en långiver.

Alle banker som tilbyr lån i Norge vurderer lånesøknader etter sine egne kriterier. Du kan derfor oppleve å få lånetilbud hos en bank, mens du får avslag hos en annen bank. Derfor kan det være lurt å sende søknader til flere banker når du først skal søke om lån. Og ikke minst når du søker om forbrukslån.

Ved å søke om lån hos flere långivere samtidig øker du sjansene for å få innvilget lånet. Samtidig skaper du en konkurranse om deg som kunde. Når bankene konkurrerer om lånekunder kan lånetilbudet potensielt bli bedre. Du kan oppnå lavere rente, lavere gebyrer, og et rimeligere lån totalt sett.

Hvordan søke om lån hos flere

Den enkleste måten å sende en lånesøknad til flere er ved å bruke en lånemegler. Disse formidler i hovedsak lån uten sikkerhet, men kan også være behjelpelige om du ønsker lån til bil eller lån med sikkerhet.

Når du bruker en lånemegler trenger du kun sende inn én søknad om lån. Megleren formidler denne søknaden videre til alle bankene de samarbeider med. Hvor mange banker som behandler din søknad avhenger av hvor mange banker megleren samarbeider med.

Er du opptatt av at søknaden skal behandles av flest mulig, bør du sjekke hvilke banker de ulike lånemeglerne samarbeider med. Du finner oppdatert informasjon om dette på nettsidene.

Når søknaden er behandlet vil du få beskjed av megleren, og finne eventuelle lånetilbud på ‘Min side’. Hvis du trenger hjelp med å sammenligne, eller har noen spørsmål i forbindelse med lånetilbudene, kan du få hjelp av en kundebehandler.

Sammenligne lånetilbud

Hovedgrunnen til at man søker om lån hos flere tilbydere, er å kunne sammenligne flere lånetilbud. Det er først når du har fått et faktisk tilbud du vet hva banken kan tilby, og kan begynne å sammenligne de ulike bankene.

Når du skal sammenligne lånetilbud er det flere faktorer som spiller inn. Mange ser hovedsakelig på renten, men også gebyrer, nedbetalingstid og totalbeløp er faktorer du må vurdere. Sjekk både nominell og effektiv rente, og regn disse opp mot hverandre. Ved å gjøre det ser du hvor stor andel av rentene som utgjør gebyrer.

Nedbetalingstiden spiller inn på de totale kostnadene. Ved å ha en lang nedbetalingstid vil du få lavere effektive renter, men høyere totalkostnad. Du kan redusere kostnadene til renter og gebyrer med flere tusen kroner ved å redusere nedbetalingstiden med bare ett år.

Finn beste lånetilbud

Målet med å sammenligne lånetilbud er å finne det beste tilbudet for deg og din økonomi. Før du søker er det derfor en fordel å sette opp et budsjett. Da ser du hvor mye du har av inntekter og utgifter, og hvor mye som står igjen til betjening av lån.

De månedlige avdragene på lånet kan ikke overstige dette beløpet. Det beste lånetilbudet du kan få er da det rimeligste tilbudet som passer inn under dette beløpet. For noen vil det beste lånetilbudet være et med lengre nedbetalingstid, for andre vil det være et med høyere månedlige avdrag.

Generelt vil det beste lånetilbudet være det som har lavest effektiv rente og kort nedbetalingstid

Lån med sikkerhet

Søknadsprosessen for lån med sikkerhet er ulik prosessen for lån uten sikkerhet. Mens søknad om lån uten sikkerhet kan behandles automatisk, må søknad om lån med sikkerhet behandles manuelt av en kundebehandler hos banken.

Du kan få hjelp fra en lånemegler selv om du skal søke om lån med sikkerhet. De kan hjelpe med både søknad om lån og bistå i forhandlinger med banken. Du kan også sende søknader til flere banker samtidig, men dette må gjøres hos hver enkelt långiver.

Oppsummering

  1. Søk om lån hos flere långivere samtidig.
  2. Med konkurranse om kundene oppnår man bedre betingelser, slik som lavere rente.
  3. Bruk en lånemegler for å enkelt sende søknad om lån uten sikkerhet til flere banker samtidig.
  4. Lånemegler kan bistå med sammenligning og råd i forbindelse med lånetilbud.
  5. Det beste lånetilbudet er det som passer din økonomi best, og som samtidig har de laveste kostnadene.