Lån til garasje

Ønsker du å bygge garasje, men mangler oppsparte midler kan dette finansieres på to ulike måter. Du kan enten ta opp lån med sikkerhet i bolig, eller velge å bruke et forbrukslån. Her kan du lese mer om de ulike lånene og hvordan du kan bidra til reduserte kostnader i byggeprosessen.

Gode grunner til å bygge garasje

En garasje har ofte mange bruksområder og kan også føre til økt verdi av boligen.

Det er mange gode grunner å sette opp en garasje på eiendommen. Bilen beskyttes mot vær og vind, noe som bidrar til å forlenge bilens levetid. Du slipper også å tine opp bilen og skrape is av ruten.

Garasjen kan også være et sted for hobby, trening og ekstra oppbevaring. Det er også mulig å bygge garasje med en hybel eller leilighet på toppen. Praktisk for utleie eller om familiens tenåring trenger et sted for seg selv.

Når du fører opp en garasje på tomten vil dette som regel gi en økt markedsverdi på boligen. Så velger du å bygge garasje er det viktig å få en verdivurdering i etterkant. Økt verdi på boligen gir redusert belåningsgrad, som igjen fører til lavere rentekostnader.

Planlegg byggingen før du tar opp lån til garasje

Å bygge en garasje trenger ikke være et stort prosjekt og du kan gjennomføre byggejobben selv om du ønsker. Dette vil spare deg for kostnader knyttet til arbeid, men kan også føre til lenger byggetid. Men før du starter å bygge er det viktig med god planlegging. Det første du må gjøre er å finne ut av hva garasjen skal brukes til.

Spørsmål du burde stille deg selv er:

 • Planlegg byggingen før du tar opp et garasjelån.

  Hvor mange biler skal det være plass til?

 • Kommer noen til å sove i garasjen?
 • Skal den brukes til hobby eller trening?
 • Hvilken type utstyr skal oppbevares?
 • Trenger vi ekstra oppbevaringsplass?

Når du har svart på disse spørsmålene vet du hvor stor garasje som må bygges, og om det skal være en etasje med sovemuligheter i tillegg. Husk at i de fleste tilfeller må det sendes inn søknad til kommunen for oppføring av garasje, og ønsker du å bygge en hybel i tillegg er det andre forskrifter som gjelder. Sørg for å sette deg inn i disse, slik at du ikke får problemer med godkjenningen senere.

Les også: Vår artikkel om billån uten sikkerhet

Kostnader ved bygging av garasje

Hvor mye det vil koste å føre opp en garasje avhenger av hvor stor garasje du skal bygge. En mindre garasje med plass til en bil og litt oppbevaring kan koste rundt 80 000 kroner. Skal du derimot ha en større garasje med plass til flere biler, hobbyrom og hybel stiger prisen fort mot 500 000 kroner.

Andre faktorer som påvirker prisen er:

God planlegging kan føre til reduserte kostnader. Sett deg nøye inn i bruksområdene garasjen skal ha.
 • Hvilke materialer som velges
 • Hvilken type garasje som føres opp
 • Antall dører og vinduer
 • Valg av garasjeport, manuell eller elektrisk
 • Om garasjen er frittstående eller tilknyttet boligen
 • Bruk av fagfolk
 • Om garasjen isoleres eller ikke

Ved å planlegge og bruke tid i denne fasen kan du finne gode avtaler som gir deg reduserte kostnader. Dette kommer godt med når du skal søke om lån til garasje.

Slik fungerer garasjelån

Skal du ta opp lån til garasje kan du velge mellom to alternativer: lån med eller uten sikkerhet.

Lån til garasje med sikkerhet i bolig

Lån til garasje med sikkerhet vil være det rimeligste alternativet til garasjelån.

Kan du stille med sikkerhet i bolig vil dette være det rimeligste alternativet for deg. Lån til garasje med sikkerhet har en lavere rente da banken har pant i boligen som sikkerhet for lånet. For å få innvilget dette lånet derimot, må du ha nedbetalt større deler av boliglån.

Lån med sikkerhet i bolig kan ikke overstige 85 % av boligens verdi. Det betyr at om boligen er verdt 2 millioner kroner kan du ha maksimalt 1,7 millioner i gjeld på boligen. Har du allerede dette i gjeld vil du ikke få innvilget mer i lån. Om boliglånet er helt eller delvis nedbetalt kan du derimot låne inntil 1,7 millioner, avhengig av hvor mye som er nedbetalt.

En annen mulighet for lån til garasje med sikkerhet er såkalt rammelån eller boligkreditt. Dette er et mer fleksibelt alternativ, da du kan hente ut midler ved behov. Du betaler også kun renter på den lånte kreditten og ikke hele lånebeløpet.

Denne type finansiering tilbyr inntil 60 % av boligverdien i kreditt. Har boligen din en verdi på 2 millioner kan du låne inntil 1,2 millioner i boligkreditt eller flexilån.

Lån til garasje uten sikkerhet

Har du ikke mulighet til å ta opp lån med sikkerhet kan du søke om lån til garasje uten sikkerhet, såkalt forbrukslån. Siden bankene ikke har noen sikkerhet for lånet, har forbrukslån en høyere rente enn boliglån. Nedbetalingstiden er samtidig kortere, så du kan ende opp med å betale tilnærmet like mye om du velger en kort nedbetalingstid.

Med forbrukslån til garasje kan du låne mellom 1 000 og 800 000 kroner, og bruke opptil fem år på å nedbetale lånet. Det er anbefalt å velge en nedbetalingstid på tre år eller mindre, for å redusere kostnader knyttet til renter og gebyrer.

Når bankene vurderer søknaden om forbrukslån til garasje, gjør de en individuell vurdering av din personlige økonomi. Det er denne som avgjør hvilken rente du får tilbud om.

Tips: Se også vår artikkel om lån til oppussing.

Innhent tilbud fra så mange banker som du kan for å få beste tilbud på garasjelån.

Siden bankene gjør en individuell vurdering av deg som lånekunde vil du oppleve å få ulike tilbud hos ulike banker. Derfor er det viktig å innhente flere tilbud om lån når du søker om forbrukslån. Dette kan du enkelt gjøre ved å bruke en finansagent.

Finansagenten formidler din søknad videre til sine samarbeidspartnere og du vil i løpet av 24 – 48 timer få svar fra alle bankene. Når tilbudene er mottatt er det viktig at du sammenligner disse før du signerer en avtale, slik at du finner det rimeligste tilbudet.

Å benytte seg av en låneagent for lån uten sikkerhet til garasje er helt gratis og tilbudet er gyldig i inntil 30 dager. Du kan med andre ord bruke tid på å vurdere lånemulighetene før du signerer.

Oppsummering av lån til garasje

 • Å føre opp en garasje på eiendommen vil som regel føre til økt verdi på boligen, som igjen gir lavere belåning.
 • Før du begynner å bygge garasje er det viktig med planlegging slik at du vet hvor stor garasje du må ha og har et estimat på hvor mye det vil koste.
 • Hvor mye en garasje vil koste avhenger av mange faktorer, og prislappen vil variere fra 80 000 kroner til 500 000 kroner.
 • Velger du å bygge garasjen selv kan du kjøpe ferdige byggesett hos flere byggevareforhandlere.
 • Har du ikke oppsparte midler kan du søke om lån til garasje. Du kan da velge mellom lån til garasje med sikkerhet i bolig eller forbrukslån til garasje.
 • Hvilket lånealternativ som er det beste avhenger av din personlige økonomi.