Lån på minuttet

Når vi snakker om lån på minuttet snakker vi ikke om hvor raskt et lån kan utbetales. Det viser til søknaden, og hvor raskt den behandles. Med dagens digitale løsninger er det mulig å få innvilget søknad om lån uten sikkerhet på minuttet. Her kan du lese mer om hvordan gå frem for å søke om lån på minuttet.

Søknad om lån på minuttet

Digitale løsninger gjør det mulig å behandle lånesøknader raskere. Det innhentes informasjon fra Skatteetaten og Gjeldsregisteret digitalt, og kredittsjekken skjer automatisk etter at søknaden er sendt.

Når søknaden om lån uten sikkerhet er sendt får du omtrent umiddelbart svar på søknaden, avhengig av hvordan du søker. I noen tilfeller vil søknaden måtte behandles manuelt, og da tar det lengre tid før du får svar på søknaden.

Bruk av lånemegler

Mange benytter seg av lånemeglere eller finansagenter når de søker om forbrukslån på dagen eller minuttet. Dette er fornuftig, men kan også forlenge tiden det tar før du får svar. Hos de fleste vil du få svar i løpet av 24 timer, men det kan ta inntil 48 timer.

Selv om du ikke kan få innvilget lån på minuttet med en lånemegler er det visse fordeler med å benytte en tredjepart. Søknaden din sendes til flere aktører, som vurderer den ut ifra egne kriterier. Du øker dermed sjansene dine for å få innvilget lånet, og til bedre betingelser enn om du søkte direkte i banken.

Automatisk kredittsjekk

Det vil alltid foretas en kredittsjekk når du søker om lån. Ofte er kredittsjekken automatisk, noe som gjør at du får svar på søknadene i løpet av få minutter.

Banken har bestemte rammer som dikterer hvilke lånesøknader som kan behandles automatisk, og hvilke som må behandles manuelt. For å avgjøre dette gjøres det en kredittsjekk av din personlige økonomi. Søker du med en medlåntaker eller kausjonist foretas det og en kredittsjekk av dem.

I kredittsjekken gjøres det et søk i flere systemer, eksterne og interne. Banken innhenter informasjon om betalingsanmerkninger og inkassosaker på lån fra Gjeldsregisteret, og sjekker sine egne systemer om du er eller har vært kunde tidligere. En kredittrapport bestilles fra Bisnode eller Experian, hvor din kredittscore vil fremgå.

Viktig med god kredittscore

Siden det er kredittscoren som dikterer utfallet av lånesøknaden er det viktig å ha en god score. Den avgjør om du får innvilget lånet, og til hvilke betingelser banken kan tilby.

Kredittscoren regnes fra 1 til 100, hvor 100 er det beste. Har du en kredittscore på 51 eller mer, regnes dette som en god score. Ligger kredittscoren din på 20 eller mindre vil banken avslå lånet. En score mellom 21 og 29 tilsvarer en manuell sjekk, og ligger scoren din mellom 30 og 50, kan søknaden vurderes automatisk, men du kan også oppleve å få en manuell vurdering.

Når bankene behandler søknaden ser de på lånebeløpet, og hvilken kredittscore som kreves for å få innvilget et slikt beløp. Lavere lånebeløp utgjør en lavere risiko, og kan innvilges til personer med en lav score. Når lånebeløpet stiger vil også minstekravet for kredittscoren øke. Er din score innenfor minstekravet vil lånesøknaden mest sannsynlig innvilges med en gang.

Vilkår og betingelser

Velg en så lav nedbetalingstid som mulig da dette reduserer renter og kostnader med lånet.

Når vi snakker om vilkår og betingelser på lån uten sikkerhet, er det renter og nedbetalingstid det i hovedsak vises til. Bankene setter den nominelle renten ut ifra kredittscoren. Lav score gir høyere nominelle renter, mens en høy score gir en lavere nominell rente. Hvor mye du må betale i gebyrer påvirkes derimot ikke, da dette er faste beløp banken benytter for alle lånekunder.

Lån uten sikkerhet har en nedbetalingstid på maksimalt fem år, og banken kan innvilge lånet med lengre nedbetalingstid enn du ønsker basert på kredittscore.

Hvis du ønsker å nedbetale lånet raskere kan du gjøre ekstra innbetalinger. Du kan også takke nei til lånetilbudet hvis betingelsene ikke passer din personlige økonomi.

Krav for innvilgelse av lån på minuttet

I tillegg til kredittscoren stilles det krav til både alder, inntekt og bosted for å kunne få innvilget lån på minuttet.

Du må være minst 18 år gammel, men flere banker krever at du er minst 20 år for å kunne søke om lån på minuttet.

De fleste bankene krever at søkeren er 20 år for å søke om lån på minuttet.

Din årlige inntekt må møte bankens minstekrav, som varierer fra 100 000 til 250 000 kroner. Dette er kun et minstekrav, og hvor mye du faktisk må ha i årlig inntekt, avhenger av ønsket lånebeløp og gjeld fra før. Din samlede gjeld kan ikke overstige fem ganger årlig inntekt.

Du må ha fast bostedsadresse i Norge, og flere banker krever at du er folkeregistert og har hatt liknet inntekt i minst ett år. Hvis du ikke er folkeregistrert kan du få innvilget søknad om lån uten sikkerhet om du har bodd i, arbeidet i og skattet til Norge de siste tre årene.

Møter du ikke minstekravene vil banken avslå søknaden om lån. Er du uenig i avslaget kan du klage og be om en manuell vurdering. Dette kan være lønnsomt om din økonomiske situasjon har bedret seg siden siste likning.

Krav om bankID

For å kunne behandle søknaden om lån må bankene kunne identifisere den som søker om lån. Dette kan de kun gjøre med ditt samtykke, som gis ved bruk av Bank ID. Har du ikke dette får du ikke sendt inn søknad om lån på minuttet.

Når du har mottatt et lånetilbud brukes bankID for å signere for lånet. BankID regnes som juridisk bindende, og er godkjent som signatur på kontrakter.

Tips: Se også lån med Bank ID

Utbetaling av lån på minuttet

Selv om du får svar på søknaden i løpet av få minutter, så vil utbetalingen ta lengre tid, men som oftest innen 24 timer.

Selv om søknaden kan behandles på minuttet betyr ikke dette at lånet utbetales like raskt. Etter at du har søkt om og fått innvilget lånet må du signere lånepapirer og sende disse i retur til banken. Velger du digital signering med bankID, vil prosessen gå raskere enn om du sender papirene i posten.

Når banken har mottatt de signerte papirene blir de verifisert av dem, en prosess som tar et par timer. Lånet utbetales til din konto så snart papirene er verifiserte og godkjente, og du får beskjed når lånet er utbetalt.

I gjennomsnitt tar det mellom 1 – 3 virkedager fra lånepapirene signeres, til pengene står på konto.

Oppsummering

  • Lån på minuttet viser til hvor lang tid det tar å behandle søknaden
  • Lånet utbetales ikke før etter at søknaden er godkjent og lånepapirene verifisert
  • Det tar 1 til 3 virkedager fra lånepapirene er verifisert til pengene står på konto
  • Bankene foretar en kredittsjekk for å vurdere lånesøknaden din
  • Kredittscoren brukes for å avgjøre om lånet kan innvilges, og til hvilken rente
  • Det stilles krav til både alder, inntekt og bosted for rask behandling av lån uten sikkerhet
  • Du må også ha bankID for å søke om lån på minuttet
  • Hvis ikke søknaden om lån kan behandles automatisk vil den behandles manuelt
  • Manuell behandling av lånesøknader tar lengre tid, og det kan ta inntil 48 timer før du får svar