Lån 500 000 kr

Flere banker tilbyr lån på 500 000 kroner. Før du søker om et så stort beløp er det derimot lurt å tenke over flere faktorer. Hva skal lånet brukes til? Og hvor mye har du egentlig råd til å låne? Her finner du mer informasjon om hva du bør tenke over og hvordan du kan gå frem for å få innvilget lånet.

Hva skal pengene brukes til

Lån uten sikkerhet kan brukes til det du selv måtte ønske. Det kan være oppussing av boligen, en drømmeferie, eller refinansiering av andre smålån og kredittkort. Bankene stiller få krav til hva lånet kan brukes til, men det er likevel smart å ha en plan.

Uansett formål bør du sette opp et budsjett over hva du forventer at ting vil koste. Da ser du hvor mye du har behov for å låne, og slipper å eventuelt ta opp ytterligere lån. Et lån på 500 000 kroner kan brukes til å dekke både små og store kostnader, og kan være god drahjelp i kostbare prosjekter som renovering av bolig.

Søke om lån på 500 000

Å søke om lån på 500 000 kroner er relativt enkelt, men du bør ha god oversikt over egen økonomi før du søker. Du kan bruke en lånemegler eller søke direkte hos banken og få svar i løpet av noen timer. Prosessen er heldigital, og alle systemer som brukes samarbeider. Når du søker må du oppgi opplysninger om både inntekt og eksisterende gjeld, samt personopplysninger som bosted og personnummer.

For å kunne søke må du ha BankID. Denne brukes for å bekrefte at du er den du utgir deg for å være, og brukes som en sikkerhet for både deg og banken. Får du innvilget lånesøknaden kan du også velge å signere digitalt med BankID.

Da behandles lånekontrakten raskere, og utbetalingen blir ikke forsinket av postgang.

Sammenligning av ulike lånetilbydere

Uansett hvor mye lån du ønsker å søke om, er det viktig å sammenligne tilbydere. Det er uforpliktende å søke, og du kan sende lånesøknad til flere banker. Den enkleste måten å gjøre dette på er gjennom en lånemegler. Da fyller du bare ut én søknad, og får alle låntilbudene samlet på ett og samme sted.

Siden bankene tilbyr ulikt rentenivå og krever ulike termingebyrer vil lånetilbudene komme tilbake med ulik totalpris. Derfor er det så viktig å sammenligne. Ved å bruke tid på dette vil du finne frem til det beste lånetilbudet for din økonomi.

Se på både renter, terminbeløp, totale kostnader og nedbetalingstid når du skal sammenligne. Sjekk at de månedlige avdragene passer inn i din økonomi, og at nedbetalingstiden ikke er unødvendig lang.

Lesetips: Se også vår artikkel om beste forbrukslån: forbrukslånlavrente.com/beste-forbrukslån

Kostnader lån 500 000 kroner

I tillegg til lånebeløpet blir du hver måned belastet renter, termingebyr og muligens fakturagebyr. Dette er ekstra kostnader som driver de totale kostnadene ved lånet opp. Hvor høye de ekstra kostnadene er varierer mellom tilbyderne, og vil også ha sammenheng med din personlige økonomi.

Renter

Det er din kredittscore som avgjør hvor høye eller lave renter banken kan tilby. Høyere kredittscore betyr mindre risiko for banken, og rentene blir dermed lavere. For lån uten sikkerhet på 500 000, ligger den effektive renten mellom 5% og 40%. Ønsker du en pekepinn på hva slags rentenivå du kan forvente, kan du kredittsjekke deg selv.

Da ser du hvor høy score du får, og kan ut fra denne se omtrent hvor du havner. Husk at det er først når bankene har vurdert søknaden de kan si med sikkerhet hvilken rente som kan tilbys.

Gebyrer

Alle lån har et etableringsgebyr. Dette er et gebyr bankene tar for å etablere et låneforhold. Etableringsgebyret varier fra 400 til 1 500 kroner, men de fleste ligger på oppunder 1000 kroner.

De aller fleste banker krever også et fast terminbeløp. Dette er en administrativ kostnad du må betale hver termin, som ved forbrukslån er hver måned. Terminbeløp ligger på mellom 50 og 100 kroner, så ved å være ekstra obs på dette beløpet kan du spare flere hundrelapper i året.

I tillegg til termingebyr, kan bankene også belaste deg et fakturagebyr om du ønsker å få tilsendt regninger i posten. Dette gebyret ligger på 50 til 100 kroner, og er en kostnad som enkelt kan kuttes ved å heller benytte AvtaleGiro eller eFaktura.

Priseksempel på lån 500 000

For å se hvor mye et lån på 500 000 kroner vil deg koste kan du bruke en lånekalkulator. Denne gir et estimat på forventede månedlige avdrag, renter og gebyrer. Rentene som brukes i disse kalkulatorene er et gjennomsnitt av hva som tilbys, og kan brukes som en del av vurderingen.

Ta utgangspunkt i et lån på 500 000 kroner og nedbetalingstid på fem år, som er maks på lån uten sikkerhet.

Effektiv rente på 12,09 % vil gi en total kostnad på 158 059 kroner. Totalbeløpet blir dermed 558 059 kroner, og den månedlige betalingen blir 10 968 kroner.

Tips: Se også vår artikkel om lån 600 000 kroner.

Oppsummering

  1. Du kan låne 500 000 kroner uten sikkerhet og bruke pengene etter eget ønske.
  2. Denne typen lån er spesielt gunstig for refinansiering av annen kredittgjeld.
  3. Skaff deg oversikt over egen inntekt og gjeld før du søker.
  4. Lag en plan for pengene, og ikke søk om mer enn du har råd til å betale tilbake.
  5. Søk lån hos flere banker og sammenlign tilbudene før du inngår en avtale.
  6. Lånemegler kan være til god hjelp i prosessen.