Folkia Forbrukslån


Annonselenke
Priseksempel: Lån 8 000 kr i 90 dager. Etableringsgebyr 350 kr, fakturagebyr 135 kr (45 x 3), rentekostnader 1 294 kr, effektiv rente 246%, beløp å tilbakebetale 9 779 kr.

Effektiv rente:87%
Beløp:1 000 - 20 0000
Løpetid:1 år
Aldersgrense:20 år
Krav inntekt:

Folkia

Folkia så dagens lys i 2008 som en del av morselskapet Folkefinans AS. Sistnevnte har lisens fra Finanstilsynet til å yte kreditt på det norske markedet. Selskapet spesialiserer seg innen forbrukslån med virksomhet i en rekke andre europeiske land. Det inkluderer blant annet Finland, Danmark, Estland og Sverige.

Folkia er bygget på en forretningsmodell hvor de tilbyr små forbrukslån med svært høy effektiv rente. Produktet omtales ofte som «mikrolån» og kan ha et effektivt rentenivå på flere tusen prosent. Her tar vi en nærmere titt på vilkårene som følger et forbrukslån fra Folkia, og hva du kan forvente å betale.

Litt om lånet

Hos Folkia kan du ta opp et forbrukslån mellom 1 000 og 20 000 kroner. Nedbetalingstiden er 1 – 12 måneder og du kan innfri lånet før tiden uten å betale ekstra omkostninger. Du disponerer lånet fritt etter eget ønske på lik linje med andre usikrede lån.

Hvor mye du ender opp med å betale i effektiv rente er i stor grad knyttet til nedbetalingstiden og endelig lånebeløp. Det kan lønne seg å eksperimentere med Folkias egen lånekalkulator på forhånd. Folkia tilbyr verken betalingsforsikring eller betalingsutsettelse.

Fordeler og ulemper med lånet

Til forskjell fra de fleste andre långivere tilbyr Folkia lån til 20 åringer. Det kan være til fordel for yngre låntakere som trenger kreditt på kort varsel. Nettsiden til Folkia er også usedvanlig brukervennlig med en lettforståelig og effektiv søkeprosess. Men der stopper også fordelene etter vår mening.

Et lavt tilgjengelig lånebeløp og kort nedbetalingstid er to soleklare ulemper med forbrukslånet. På toppen av dette kommer en effektiv rente som fort kan utgjøre flere tusen prosent. Basert på et eksempel listet på Folkias nettside er den maksimale effektive renten hele 5 641 prosent.

Slike kostnader lar seg ikke forsvare, enda det i prinsippet er snakk om små beløp. Den nominelle renten vil variere mellom 0 og 94% og er knyttet til lånebeløpet i en bell kurvet formasjon. Høyeste nominelle rente finner du i det midterste sjiktet, f.eks ved lån av 10 000 kroner med 6 måneders nedbetalingstid. Lavest effektiv rente oppnår du derimot ved å låne større beløp med lang nedbetalingstid.

Kostnader og gebyrer

Forbrukslånets nominelle renter varierer mellom 0 og 94 prosent. Du betaler et statisk etableringsgebyr på 350 kroner, uavhengig av hvor mye du låner. Det kreves ikke termingebyr, men det tilkommer et fakturagebyr på 45 kroner for både papir og eFaktura. Forbrukslånet leveres med effektive renter opptil 5 641 prosent (ved lån av 1 000 kroner med 30 dagers nedbetalingstid).

Vilkår for å søke

  • Søker må ha fylt 20 år.
  • Søker må ha BankID og norsk kontonummer.

Oppsummering

Med en aldersgrense på 20 år og lavere krav til søkers kredittverdighet, kan et forbrukslån fra Folkia muligens være til hjelp i en økonomisk nødssituasjon. Dessverre er det effektive rentenivået for høyt til at forbrukslånet anbefales. Mangelen på betalingsforsikring og betalingsutsettelse er to andre grunner til at det lønner seg å lete etter alternative løsninger.